UCZTA W tę zieleń, w tę zieleń!
Uwaga: bilety na Ucztę już wyprzedane.
Uczta “W tę zieleń, w tę zieleń!”
Jedzenie i muzyka, zabawa i wspomnienia, stół i taniec są nierozerwalnie związane ze sobą podczas świętowania. Tak jak dzielenie się tym, co mamy najlepszego: domową kuchnią, pieśnią i opowieścią.
W tym roku, nasz muzyczny festiwal wzbogacamy o poszukiwania w sferze tradycji kulinarnych. Zapraszamy na Ucztę „W tę zieleń! W tę zieleń!”, którą wypełnią regionalne potrawy i regionalne dźwięki, związane zarówno z Wielkanocą jak i ze zwyczajami wiosennymi. Program kulinarny, podobnie jak muzyczny, zakłada docieranie do korzeni i źródeł, zgłębianie tożsamości społeczności lokalnych, wyrażającej się także w diecie i obyczajach kulinarnych.
Ucztę przygotuje Monika Kucia wspólnie z gospodyniami i producentami żywności tradycyjnej z Podlasia, Mazowsza i Podkarpacia. Spożywaniu i prezentacjom kulinarnym towarzyszyć będą rozmowy o obyczajach, przyrodzie i muzyce, historie rodzinne, a także pieśni, przyśpiewki i toasty, a na końcu tańce i zabawa przy muzyce na żywo.
Autorka: Monika Kucia
Kurator muzyczny: Jagna Knittel
Scenografia: Julia Pańków
Kulinaria: Joanna Jakubiuk
Wystąpią: śpiewaczki z Dobrowody (Podlasie), Gołcunecki (Radomskie), kapela z Futomy (Podkarpackie)
Monika Kucia – pomysłodawczyni i kuratorka Uczty. Dziennikarka, promotorka kultury stołu i performerka wydarzeń kulinarno-artystycznych realizowanych m.in. w Warszawie, Jeleniej Górze i Nowym Jorku.
Joanna Jakubiuk – rodowita Podlasianka, wierna tradycji propagatorka kuchni swojego regionu, mistrzyni w sztuce pierogarstwa, świetna w potrawach z ziemniaków, przetworach, dawnych recepturach; autorka książki “Ziemniak”.
Julia Pańków – dziennikarka, rękodzielniczka, prowadzi warsztaty twórcze dla dzieci i dorosłych, opierając się w dużej mierze na recyklingu. Specjalizuje się w takich technikach jak makrama, origami, wyplatanie z koralikami, papieroplastyka, techniki łączone.
Bilet 50 zł // Bilety już wyprzedane
Wydarzenie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego; współfinansuje Miasto st. Warszawa.
Nasi Partnerzy: Centrum Praskie Koneser, Pijalnia Ziół Dary Natury, Gastro Magic Service, Szkółka Roślin Grąbczewscy, J.A. Baczewski Vodka Monopolowa, Targ Rolny Konesera, Zdrowe Zielone