Monika Kucia
Monika Kucia – kuratorka i dziennikarka kulinarna, performerka. Promotorka regionalnych i szlachetnych smaków, projektantka kulinarnych wydarzeń i międzynarodowych wizyt studyjnych. Członek Rady Programowej Festiwalu Nowe Epifanie i Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie. Autorka scenariuszy i performerka niekonwencjonalnych wydarzeń kulinarnych, które inaugurują wielkopostny Festiwal Nowe Epifanie. Inicjatorka i autorka cykli wydarzeń o charakterze edukacyjnym, m.in. ”Spotkania wokół stołu” w Menora InfoPunkcie i „Kuchnia Polska – Nowe Horyzonty” w Domu Wódki.
Współpracuje z magazynami: Przekrój, Food Service i Coaching. Jest autorką m.in. książki „Kuchnia polska, jakiej nie znacie” (z Kurtem Schellerem, 2005) oraz publikacji „Cuisine PL” (2011), promującej polską gastronomię podczas Prezydencji Polski w UE.
Fot. Marta Ankiersztejn, Nowe Epifanie